Cheesecake

Japanse cheesecake
Japanse Cheesecake

Na de Amerikaanse cheesecake, hebben we nu ook de Japanse cheesecake omarmt. Het verschil tussen beide zit hem vooral in de textuur.

Waar de Amerikaanse cheesecake wat compacter en romiger is, is de Japanse variant vooral enorm luchtig en zacht. De Japanse cheesecake wordt daarom ook wel eens de Cotton cheesecake genoemd.

Mijn eerste poging was niet direct een succes. De cake hoort toch zeker in formaat te verdubbelen in de oven, daar waar mijn eerste poging niet eens een centimeter leek te zijn gerezen. Met behulp van een andere recept en enkele andere ingrediënten kreeg ik daarentegen wel meteen het gewenste resultaat en dat is dit recept!

Recept voor 10 stukken cheesecake (8-10 personen)
Tijd: 20 min. + 60 min. in de oven

Benodigdheden:

  • 115 ml slagroom
  • 260 gr roomkaas
  • 6 eieren, eiwit en eigeel gescheiden
  • 70 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een ronde bakvorm met bakpapier. Ik maakten gebruik van een springvorm van 20 cm. Gebruik ja een grotere vorm, dan zal de cheesecake iets platter en groter van vorm zijn. Zorg ervoor dat je de vorm goed bekleed met bakpapier, zowel de bodem als de zijkanten. Hierdoor zal de cake gemakkelijk uit de vorm komen.

Verwarm in een steelpannetje de slagroom en roomkaas. Roer totdat je een glad mengsel hebt, maar breng het mengsel niet aan de kook. Klop de ei dooiers in een aparte kom los en meng het roomkaas-mengsel hier doorheen. Zeef de bloem en maïzena erbij en roer totdat alles goed vermengd is. Meng tot slot het vanille extract door het beslag en zet dit aan de kant.

Klop de eiwitten met het suiker. Voeg de suiker in delen toe, als je de suiker te snel toevoegt kan het eiwit instorten. Spatel vervolgens het opgeklopte eiwit in delen door het roomkaas beslag. Doe dit voorzichtig zodat je niet alle lucht uit het beslag klopt.

Giet het beslag in de bakvorm en tik de pan zachtjes een paar keer tegen het aanrecht om grote luchtbellen kapot te slaan.

Bak de cheesecake nu in zo’n 60 a 70 minuten op 150 graden in een waterbad. Een waterbad wil zeggen dat je de vorm in een laagje kokend water in de oven zet. Dit kan dus enkel met een bakplaat met een opstaande rand. Dit waterbad zorgt er tijdens het bakken voor dat de warmte goed verdeelt blijft en de cake dus gelijkmatig goed gaar wordt. Omdat de cheesecake van zichzelf enigszins vochtig is, is het moeilijk met een sateprikker uit te vinden of de cake gaar is.Bak de cake totdat de bovenkant licht begint te scheuren. Zet dan de oven uit. Laat de cheesecake vervolgens nog wel een half uur in de oven afkoelen, met de deur op een kier.

Lekker & Simpel

Meer in deze categorie: « Sinaasappeltaart Brownietaart »