Appeltaart

De enige echte appeltaart De enige echte appeltaart
 
Bretonse Appeltaart  van Cees Holtkamp
 
Ingrediënten
125 gram basterdsuiker


125 gram boter
3 gram zout
2,5 eieren
2 eidooiers
1 eetlepelwater
250 gram patent bloem
10 gram bakpoeder
100 gram suiker
60 gram gesmolten boter
30 gram maïzena
1 uitgeschraapt vanillestokje
150 gramamandelspijs
1 kg jonagold appels, uitgeboord en geschild in blokjes
1 potje abrikozenjam

 

 
Kooktijd
120 minuten
Aantal personen
8 personen
Twee jaar geleden demonstreerde pâtissier Cees Holtkamp, de vader van de Holtkamp garnaalcroquet, mij een methode waarmee je bij het appeltaarten bakken niet alleen de bodem droog houdt, maar ook een extra smaakelement toevoegt. Met een dunne laag amandelspijs op de bodem is de taartvloer geisoleerd en wordt-ie krokant.
Het recept voor de benodigde amandelspijs staat ook op Foodtube, het recept van de taart staat hieronder Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp. Het recept komt uit Holtkamps boek De Banketbakker,

Voor het deeg:

  1. Meng de boter, suiker en het zout met de mixer doorelkaar.
  2. Voeg het ei toe en meng ook deze met de mixer.
  3. Meng de bloem en de gezeefde bakpoeder door dit mengsel en voeg ook het water toe. Blijf mixen.
  4. Kneed de deegkruimels op tafel tot een mooi deeg en laat het een uur rijpen in aluminiumfolie in de koelkast.
  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
  6. Kneed het deeg goed met de hand nadat het in de koeling heeft gerijpt. Rol het uit met een beetje bloem tot het ongeveer zo dik is als een euro.
  7. Rol het deeg op de rolstok, laat het zakken in een ingevette bakvorm en snijd het overtollige deeg af.
  8. Rol het amandelspijs uit en verdeel dit op de bodem van de bakvorm.
  9. Verdeel de appels (in mooie regelmatige kleine stukjes) over het deeg in een bolvorm.
  10. Voeg de eieren, dooiers en de suikers bij elkaar en doe hier de vanille bij, mix dit door elkaar met een garde.
  11. Smelt de boter en voeg dit toe aan het mengsel met de maïzena. Goed mixen tot een mooi geheel zonder klontjes.
  12. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de appels.
  13. Zet de taart ruim een uur in de oven. Let goed op de temperatuur of het niet hoger of lager moet.
  14. Verwarm de abrikozenjam in een steelpan met dikke bodem (en knijp er een passievrucht in uit.)
  15. Bestrijk de taart met de warme jam met een kwastje.

Tips:
Maak van de uitgeschraapte vanillestokjes vanillesuiker door ze in een jampotje te doen met suiker en het een maand te laten staan.

Bereidingstijd:
Een uur het deeg laten rijpen.
Ruim een uur in de oven.

 

Meer in deze categorie: « Brownietaart Sachertorte »