LASAGNE AL FORNO

LASAGNE AL FORNO

speciaal voor Rosan uit Sassenheim

recept voor 8 personen

 

 

Voor de vleessaus:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 winterwortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt ('n stengel, dus niet een hele bos)
  • 50 gr bakbacon, fijngesneden
  • 75 gr boter
  • 200 gr gehakt HoH (maar ik gebruik runder)
  • 500 gr tomaten, ontveld en klein gesneden (ik gebruik 2 blikjes)
  • 250 ml droge witte wijn
  • zout en peper (let op dat de bakbacon zout kan zijn)
  • 100 gr kippelevers, in stukjes gesneden (doe ik niet in mijn schotel)
  • 100 gr prosciutto (rauwe ham), fijngesneden

Voor de lasagne:

  • verse pasta bereid met 200 gr bloem en 2 eieren (ik gebruik kant en klare pastavellen)
  • 50 gr parmezaanse kaas

Voor de béchamelsaus:

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 600 ml volle melk

Werkwijze

Fruit eerst de ui goed aan, dan de bakbacon daarbij tot die goed is uitgebakken.
Dan de wortel en bleekselderij toevoegen. Laat dit lekker ca. 3 min sudderen.
Nu mag het gehakt er in. Roer het los en laat het ook ca 3 min roerend meebakken tot het een gebakken kleurtje heeft gekregen.
Nu gaan de tomatenblokjes en de witte wijn erbij. Proeven. Eventueel zout en peper.
De pan mag nu zachtjes kokend minstens een uur (mijn pan staat zeker 3 uur te prutten) op het vuur staan.
Pas op dat het geheel niet aanbrandt. Wanneer het gehaktmengsel te droog wordt doe je er wat water bij. De saus moet wel vrij stevig blijven.
Maak ondertussen (eventueel) de verse pasta.
Maak dan de béchamelsaus. Smelt de boter in een pan (liefst met dikke bodem), roer de bloem er met beetjes doorheen (geen klontjes) en laat even al roerend meeverwarmen.
Voeg de melk geleidelijk en al roerend toe en laat de saus 2 tot 3 min doorkoken. Roeren! Let op de dikte, eventueel nog wat melk.

Het opbouwen van de schotel

Beboter een ovenvaste schaal.
Strijk een dun laagje béchamelsaus in de schaal. Leg hierop lasagnevellen.Bedek deze met een stevige laag gehakt/tomatensaus.
Daarover komen een paar lepels béchamelsaus en een handvol parmezan.
Maak zo nog een laag. En misschien zelfs een derde laag. Eindig met een laag van béchamelsaus. (Daarover doe ik, maar dat is "Hollands" een laag panneermeel)
Snij kleine klontjes boter en verdeel die over je lasagne.
Bak je lasagne 30 min in een voorverwarmde  (200gr C.) oven. Tot de bovenkant goudbruin is.
Direct opdienen.
Smakelijk eten.